Çocuklar müzik, dans, resim, edebiyat ve drama gibi sanat formları yoluyla düşünce ve duygularını iletirler. Eğer yetişkinler bu dili anlayabilselerdi çocuklarını da daha iyi anlayabilirlerdi.
Araştırmalar sanatla ilgilenmenin her yaşta bireye olumlu etkileri olduğunu gösterse de farklı sanatsal disiplinleri öğrenmek için en uygun dönem erken çocukluk dönemidir.
Müzik dinlemek ve müzikle uğraşmak çocukların zihinsel, işitsel, duyumsal, konuşma ve motor becerilerini geliştirmelerini sağlar. Müziğin dili evrenseldir ve müzik dinleyerek büyüyen küçük çocukların diğer çocuklarla daha uyumlu davranışlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Çocuklar için müzik çok önemli bir öğretim aracıdır. Kafiyeli kelimeler ve tekrarlar el ve vücut hareketleriyle birleşerek çocukların kelimeleri daha kolay anlamlandırabilmelerini sağlar. Bebeklerle ve çocuklarla şarkı söylemek ve müzik dinlemek fizyolojik gelişimi desteklemenin yanı sıra ebeveynlerin çocuklarıyla güçlü duygusal bağlar kurmalarını da sağlar.
Kitap okumak dünyanın en zenginleştirici deneyimlerinden biridir. Kendilerine kitap okunan küçük çocuklar hafıza, dil ve hayal gücü gibi bilişsel becerilerde yaşıtlarının önünde yer alırlar. Araştırmalar okuma alışkanlıklarının ve okuma sevgisinin çocukluk çağında kurulması gerektiğini göstermektedir. Çocuklar kitaplar yoluyla uçsuz bucaksız bir dünyada keşfe dalarlar. Çocuklarla çok erken yaşlardan itibaren kitap ve hikayeler paylaşmak kitap okumayı ödev yerine eğlenceli bir etkinlik olarak görmelerini sağlar. Böylece büyüdükleri zaman kitapları oyunlarına ve boş zamanlarına entegre etmek kolaylaşır.
Resim çizmek ve boyama yapmak ince motor becerilerin, okuma ve yazma becerilerinin ve yaratıcılığın geliştirilmesini sağlar. Resim yapmak aynı zamanda çocukların duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerinde de onlara yardımcı olur. Doğal yaratıcılığın desteklenmesinde uzmanlar boya kalemleri, kil, sulu boya, parmak boyası, tebeşir gibi farklı malzemelerle çocukların özgür bırakılmalarını önerirler.
Drama etkinliklerinde çocuklar kendilerini olmadıkları karakterlerin yerine koyabilirler. Bu şekilde farklı yaşam deneyimlerini algılamaları konusunda desteklenirler. Küçük yaşlardan itibaren farklı tiyatral sahnelerde oyun oynayan çocuklar açık fikirli ve empati becerisi gelişmiş bireyler olarak büyürler. Tiyatral etkinliklerin içinde büyüyen çocuklar saygı ve sabırlı olmak gibi önemli toplumsal değerleri içselleştirirler.
Dans, hareket ve vücut ifadesinin fiziksel gelişim ve sağlık üzerinde son derece önemli katkıları vardır. Bedenlerine hakim olmayı öğrenen çocuklar fiziksel etkinliklerinde güvenli olur ve esneklik kazanırlar. Doğru hareket etmeyi ve doğru vücut duruşunu öğrenen çocuklar denge, koordinasyon ve vücut kontrolü kazanırlar. Fiziksel becerilerin yanında hareket yoluyla vücut ifadesi kazanan çocukların duygusal ve sosyal zekaları da gelişir.
Çocukluğumuzu unutmadan büyüyebilseydik eğer her birimiz hem daha mutlu hem de daha başarılı olurduk.